Jak jednoduše a rychle připravit kávu s Grindripperem

Ruční mlýnek na kávu Grindripper pracuje na principu alternativní metody přípravy kávy – metodou pour over (filtrovaná, nebo-li překapávaná káva). Tato manuální metoda přípravy kávy je ve světě velmi rozšířena. Touto metodou se připravují převážně ty nejkvalitnější výběrové kávy, protože odhalí i ty nejjemnější chuťové nuance kávy. S ručním mlýnkem na kávu Grindripper si můžete i vy vychutnat výběrovou kávu doma, na cestách – prostě kdekoliv … a díky praktickému cestovnímu vaku máte vše důležité vždy při ruce.

Co budete potřebovat:

  • Grindripper – ruční mlýnek na kávu a překapávač v jednom
  • zrnkovou kávu – nejlépe čerstvě praženou
  • papírový filtr
  • horkou vodu (maximálně 92 – 93 °C)
  • šálek na kávu, konvičku na zalévání kávy horkou vodou

Pouhých 5 snadných kroků k perfektní kávě

1. krok – naplnění ručního mlýnku zrnkovou kávou

Odstraňte horní kryt ručního mlýnku na kávu Grindripper a naplňte jej zrnkovou kávou. Maximální množství, které se vejde do ručního mlýnku, je cca 15 g zrnkové kávy. Z tohoto množství zrnkové kávy připravíte 1 – 2 šálky filtrované kávy. Po naplnění horní kryt opět uzavřete.

Otočením proti směru hodinových ručiček uvolněte zámky a oddělte ruční mlýnek na kávu od překapávače.

2. krok – vložení papírového filtru do překapávače

Papírový filtr přeložte na straně postranního sváru a vložte do překapávače na kávu. Odstraňte spodní kryt mlecího mechanismu, nasaďte ruční mlýnek na překapávač a otočením ve směru hodinových ručiček zajistěte zámky (uslyšíte malé cvaknutí).

Použijte originální filtry určené pro ruční mlýnek na kávu Grindripper, které mají ten správný rozměr. Filtry jsou vyrobeny z kvalitního neběleného filtračního papíru, který eliminuje uvolňování nežádoucích látek do kávy.

Tip: Pro lepší chuť kávy doporučujeme, ještě před samotným mletím kávy v ručním mlýnku, propláchnout filtr horkou vodou. Zbavíte se tak nechtěné „papírové“ chuti kávy. Vodu z propláchnutého filtru můžete nechat odkapat přímo do šálku, do kterého budete kávu připravovat – a tím si šálek zároveň nahřejete.

3. krok – mletí kávy

Nasaďte kliku ručního mlýnku na kávu a ve směru hodinových ručiček začněte mlít kávu. Doba mletí kávy záleží na zvolené hrubosti mletí a množství kávy v ručním mlýnku. Pokud naplníte ruční mlýnek maximálním množství kávy, tedy cca 15 gramy, odhadovaná doba mletí kávy bude přibližně 60 vteřin.

4. krok – oddělení ručního mlýnku od překapávače s namletou kávou

Po dokončení mletí kávy odjistěte zámky otočením proti směru hodinových ručiček, oddělte ruční mlýnek na kávu od překapávače a opět nasaďte spodní kryt mlýnku. Tím zamezíte vypadávání zbytků mleté kávy, která zůstává v mlecím zařízení.

Také doporučujeme ihned po dokončení mletí provést rychlou údržbu. Stačí jednoduše zbavit ruční mlýnek na kávu veškeré zbylé mleté kávy, která se při mletí usadí na vnitřní stěně mlýnku.

5. krok – příprava kávy

Položte překapávač na požadovaný šálek. Nejdříve doporučujeme kávu krátce – asi na 20 vteřin – navlhčit malým množstvím horké vody. Potom již můžete pokračovat s doléváním další vody. Při zalévání kávy postupujte krouživými pohyby od středu směrem k okraji. Celková délka extrakce kávy by neměla přesáhnout 3 minuty.

Rychlost a délka extrakce kávy závisí na zvolené hrubosti mletí a množství kávy. To má také zásadní vliv na chuť kávy. Pokud se vám zdá káva příliš hořká – s výrazným tělem, zkuste zvolit hrubší mletí kávy, případně změňte poměr vody a kávy. A naopak, má-li káva nevýrazné tělo, zvolte jemnější mletí kávy.